Svečano obilježavanje „SVJETSKOG DANA RJEŠAVANJA SUKOBA”

Tradicionalno tijekom Tjedna mirenja HUM je obilježio svjetski dan rješavanja konflikata – „World Conflict Resolution Day“

Program je započeo s uvodnim pozdravnim govorima visokih gostiju i to:

 dr. sc. Srđana Šimca, predsjednik HUM-a, koji nas je upoznao sa radom Centra za mirenje, pregovaranje i rješavanje sukoba HUM-a, dosadašnjim iskustvima i planovima, odvjetnika u Beogradu, medijatora Svjetske banke i predsjednika Nacionalnog udruženja medijatora Srbije Blaže Nedića, koordinatora programa u Istočnoj Europi i središnjoj Aziji, International Development Law Organization (sjedište u Rimu) Ljubomira Petruljeskova, državnog tajnika iz Ministarstva pravosuđa RH Jure Martinovića i zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba i ujedno izaslanice gradonačelnika docentice Olivere Majić sa suradnicima.

Tema panela bila je „Medijacija – pogled u budućnost“. Moderator je bio Srđan Šimac, dok su panelisti bili:

Dalibor Čajkovski, odvjetnik u Rijeci i izmiritelj, Darija Knez Grbčić, sutkinja i voditeljica Službe za mirenje Općinskog suda u Rijeci, Petar Petrić, odvjetnik u Zagrebu i izmiritelj, predsjednik Nadzornog odbora HUM-a, Anda Kostijal, dipl. iur., viša stručna savjetnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Dalibor Ružić, dipl. iur. predsjednik Povjerenstva za alternativne načine rješavanja sporova u Ministarstvu pravosuđa RH, Branka Sremac, direktorica Sektora pravnih poslova i upravljanja ljudskim resursima – Croatia Airlines d.d.

Svojim bogatim iskustvom i praktičnim primjerima panelisti su nam i više nego inspirativno još jednom potvrdili da je medijacija budućnost.

Hrvatska udruga za mirenje ove godine je po drugi put je dodijelila posebne nagrade fizičkim i pravnim osobama zaslužnima za primjenu, edukaciju, unapređenje, razvoj i promicanju mirenja i kulture mira u Republici Hrvatskoj. Cilj je ovim priznanjima ukazati na istaknute pojedince i organizacije koje ustraju u nastojanjima da mirenje postane općeprihvaćeni način rješavanja sukoba.

Što je medijacija?

Mirenje je potpomognuti dijalog/pregovaranje povodom neslaganja, konflikta ili spora, uz pomoć treće osobe od povjerenja stranaka – izmiritelja (medijatora) s ciljem postizanja nagodbe.

Mirenje strankama koje nisu u stanju komunicirati ili nisu u stanju to učiniti na konstruktivan način, pruža priliku sjesti za stol, obnoviti komunikaciju, razumijevanje i povjerenje te suprotstavljanje zamijeniti suradnjom.

Mirenje nije alternativa parnici već neuspjelim pregovorima.

Mirenje nije kompromis već strategijski alat za brzo okončanje konflikta (spora), neovisno o tome je li već nastao ili je u nastajanju.

Svaki problem ima rješenje!

Uspjeh u svakom sporu nije pobjeda već rješenje, bilo da se radi o gospodarskim, potrošačkim, obiteljskim, susjedskim ili bilo kojim drugim sporovima, naročito ako želimo:

  • Izbjeći ili okončati započetu parnicu/arbitražu
  • Vratiti kontrolu nad svojim sporom, poslovanjem, troškovima i rizicima
  • Brzo rješenje
  • Sigurno mjesto za teške razgovore
  • Priliku da nas se čuje, sasluša i razumije
  • Rješenje utemeljeno na obostranim interesima
  • Obnavljanje ili očuvanje odnosa sa drugom stranom
  • Obostrano zadovoljstvo i dobar osjećaj
  • Ostaviti iza sebe poteškoće i probleme koji proizlaze iz spora i mirno nastaviti dalje

Došlo je vrijeme da damo priliku sebi i drugima!

 

 

 

Izvor: Hrvatska udruga za mirenje http://mirenje.hr/

Autor Regula Consulting

Jedan odgovor o “Svečano obilježavanje „SVJETSKOG DANA RJEŠAVANJA SUKOBA””

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *