Sretan nam naš i međunarodni dan Mira!

Međunarodni dan Mira obilježava se 21. rujna svake godine!

Utemeljila ga je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala Mira među svim narodima i državama.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) rezolucijom iz 2001. godine, usvojila je i prijedlog da se na isti dan obilježava i Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja kako bi se posvetilo određeno vrijeme promoviranju ideala Mira i iskazivanju posvećenosti Miru pozitivnim primjerima.

Na Dan Mira u Sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku tijekom dana zvoni Japansko zvono Mira, dar građana Hirošime i japanskog naroda u spomen na razorne posljedice rata i ljudske žrtve ubijene pod izlikom svjetskog Mira.

„Kada moć ljubavi nadvlada ljubav prema moći svijet će upoznati Mir.“
Jimi Hendrix

Što je Mir? 

Mir se obično definira kao razdoblje bez ratova.

Jednostavna i neopširna definicija Mira kaže da je Mir odsutnost ratova.

Organizacija koja je zadužena za održavanje Mira između naroda su Ujedinjeni narodi. Mir može biti dobrovoljan, tako da se potencijalni agresori obvezuju da će se suzdržavati od nemira, ali može biti i prisilan, tako da se oni koji bi mogli izazivati nemire prisile na Mir.

Od 1945. godine svijet je bio samo 26 dana bez ratova.

Od 1945. godine prošlo je više od 70 godina i preko 26.000 dana……….dakle, manje od 0,1% proteklog vremena svijet je živio u Miru, bez ratova……

Postoji više teorija i definicija Mira, a neke od njih su: Mir kao nesebičan čin ljubavi, Mir kao odsutnost nasilja i zla s prisutnošću pravde, fantastičan Mir, unutarnji Mir, sloboda od prepirki, spokoj, harmonija ili unutarnje zadovoljstvo, vedrina……..

Ideal Mira označava stanje potpune harmonije, bez ikakvih konflikata ne samo između ljudi, nego i između ljudi, prirode i stvorenja u prirodi.

“Ako čovjek ne nalazi svoj Mir u sebi, uzalud će ga tražiti drugdje.”
Nehru

Mirotvorstvo ili pacifizam!

Definira se kao uvjerenje koje se protivi ratu ili bilo kakvom nasilju.

Pacifizam je i politički pokret, koji etički polazi od osude svake sile i nasilja, zahtijeva bezuvjetnu spremnost očuvanja Mira čak i uz vlastitu žrtvu, često i do smrti. Osuđuje rat glede njegovih ciljeva, svrhe i interesa.

„Oni koji su u ratu sa drugima nisu u Miru sa samima sobom.“
 William Hazlitt

Universal Peace Federation

UPF, međunarodna i međureligijska mreža pojedinaca i organizacija, uključujući predstavnike iz religija, vlada, civilnog društva i privatnog sektora, a posvećena je postizanju svjetskog Mira.

Nevladina je udruga u posebnom savjetodavnom statusu s Gospodarsko-socijalnim vijećem Ujedinjenih naroda, UPF podupire rad Ujedinjenih naroda, osobito na područjima međusobne Mirovne izgradnje, Mirovnog odgoja i jačanja braka i obitelji.

Ambasadori Mira dolaze iz svih sfera života i predstavljaju mnoge rase, religije, narode i kulture, te se obvezuju:

  • stajati na zajedničkoj osnovi univerzalnih moralnih načela, promicanje pomirenja, prevladavanje prepreka i izgradnju Mira
  • formirati globalnu mrežu koja predstavlja raznolikosti obitelji
  • promicati suradnju izvan granica vjere, rase, etničke pripadnosti i nacionalnosti
  • na praksu “živi radi drugih” kao vodeće načelo za izgradnju globalne zajednice
„Nije dovoljno samo govoriti o Miru – čovjek mora vjerovati u njega. I nije dovoljno samo vjerovati u njega – čovjek mora raditi za njega.“
 Eleanor Roosevelt

A gdje smo mi? 

U ne tako dalekoj prošlosti sama pomisao na Mir u našim je životima izazivala olakšanje, sreću, nadu.

Nebrojeno je primjera iz naših domova, škola i društva u cjelini koji mogu posvjedočiti da Mir kao takav nije samo želja većine nas već i da se na postizavanju i očuvanju Mira ozbiljno radi.

Ali, o tome se rijetko i premalo govori i piše, a pažnju nam uglavnom zaokupljaju senzacionalne loše vijesti kojima nas „hrane“.

Vrijeme je da se svatko od nas zamisli i pogleda u sebe kako bi pronašao odgovor na pitanje kako želimo živjeti i kakav svijet budućim generacijama želimo ostaviti.

“Pobjednik je uvijek onaj koji je sposoban da voli, popušta i zaboravlja, a ne onaj ko se svojeglavo drži svojih procjena.”
Hermann Hesse

Zrinjevac –  Park tolerancije

Grad Zagreb je dao svoj doprinos obilježavanju Svjetskog dana Mira i u petak 21. rujna svoj prekrasan Park Zrinjevac proglasio Parkom tolerancije.

Dok razmišljamo o Miru, kako sami sa sobom i svojim najbližima tako i globalno, možda odgovore na brojna pitanja i dileme dobijemo upravo tamo.

Izvori:

http://Mirenje.hr/

https://hr.wikipedia

www.upf

http://licegrada.hr

Jedan odgovor o “Sretan nam naš i međunarodni dan Mira!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *