KAKO SMO PROSLAVILI MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Međunarodni Dan tolerancije,  16. studenog, proglasila je Opća Skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine, u skladu sa Deklaracijom o principima tolerancije.

UNESCO je još 1995. godine definirao toleranciju kao poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje raznolikosti kultura, oblika izražavanja i oblika humanosti, zasnovanu na znanju, otvorenosti, komunikaciji, slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenja.

Deklaracija označava Toleranciju kao bogatstvo različitosti kao moralnu odgovornost, političku i pravnu obvezu, kao vrijednost koja mir čini mogućim.

Kada potražimo u enciklopediji značenje riječi tolerancija, na prvu ostajemo u najmanju ruku iznenađeni!

Toleriram………dakle trpim?

tolerancija (lat. tolerantia: podnošenje, trpljenje). 

1. Sposobnost podnošenja stresa, boli, napora ili frustracije, bez većih teškoća i pružanja otpora.

Iako nas djelomično utješi objašnjenje “bez većih poteškoća“ i dalje nam je teško makar i samo pomisliti na „stres, bol i napor“, dok mnoge još više uznemiri „bez pružanja otpora“!

2. Način postupanja ili stajalište o ljudima, stvarima ili idejama koje ne smatramo vrijednima ili poželjnima, ali postojanje kojih ne želimo ni na koji način otežavati ili ugrožavati.

Dakle, unatoč drukčijem mišljenju, običaju ili vjerovanju, spremni smo tu različitost spoznati i prihvatiti te bez obzira na vlastito mišljenje i osjećaje nikoga ne sprječavati u njegovu ponašanju i djelovanju.

Da li je to moguće?

Koliko je napora potrebno uložiti da prihvatimo nešto sa čime se ne slažemo, nešto što je toliko različito od našeg sustava vrijednosti?

Toleriram………..slobodno odlučujem?

Ljudska je povijest prožeta govorima i napisima o toleranciji i suživotu dok je ista ta povijest svjedokom nebrojenih primjera netrpeljivosti, mržnje i diskriminacije.

Većinom iz razloga nerazumijevanja, nepovjerenja i straha od nepoznatog.

Posljedice netolerancije uzrok su različitih negativnih ponašanja, uvreda, prezira, ignoriranja, verbalnog i fizičkog nasilja.

 

 

Često se tolerancija poistovjećuje sa slabošću i ustupkom na štetu vlastitog identiteta, gubitkom kulturnog nasljeđa i napuštanjem vlastitih uvjerenja.

Ali da li je upravo ta raznolikost zajedničko nasljeđe čovječanstva?

Da li nam upravo različitost daje mogućnost izbora i kreativnosti?

Nije li tolerancija aktivan stav kojim svjesno prihvaćamo drukčije bez straha od gubitka vlastitih vrijednosti?

Predrasude o pojedincu, nekoj skupini, zajednici ili cijelom društvu stvaraju nam lažne slike o nama samima. Stvaraju nam lažna uvjerenja da smo bolji, jači, pametniji. Izazivaju negativne emocije, strahove i nesigurnosti, ne daju nam priliku da se razvijamo i da zaista postajemo slobodni. Slobodni u razmišljanju, komunikaciji, odlučivanju, savladavanju svakodnevnih izazova.

Ako se smatramo slobodnim i demokratskim društvom to podrazumijeva da se u skladu sa time i ponašamo, jer bogatstvo društva očituje se u različitostima njegovih pojedinaca.

Čini se da se ove godine više nego ikada u javnosti spominje Međunarodni dan tolerancije, u odgojno obrazovnim ustanovama, udrugama, medijima i samim tim činom daje šansu ne samo drugima već kvalitetnijem životu i emocionalnoj harmoniji u nama samima.

Da li smo spremni riskirati i odabrati jedan dan u mjesecu u kojem bi bez obzira na životne situacije s kojim se susrećemo bili tolerantniji prema drugima?

 

Izvori:

https://mirenje.hr/o-nama/

http://www.enciklopedija.hr/

https://psiholoskikutak.weebly.com/tolerancija.html

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *