Budućnost pravne profesije

KONFERENCIJA „BUDUĆNOST PRAVNE PROFESIJE“

u organizaciji Hrvatske udruge za mirenje HUM

Dolazeći na konferenciju, umorna iako je tek srijeda, pomislila sam da sam možda ipak trebala ostati uz svoje računalo i pisati projekt na kojem trenutno radim. Da li mi je trebalo nakon dugog sastanka žuriti u centar, tražiti parking i trošiti energiju i vrijeme na vjerojatno još jedno formalno događanje.

Vraćajući se sa konferencije, vesela, puna energije i pod dojmom, sa leptirićima u trbuhu i osmjehom na licu, bila sam sretna da sam donijela ispravnu odluku.

Da već nisam navela gdje sam danas bila, pomislili bi da se radi o nekoj dobroj kazališnoj predstavi, filmu ili barem ugodnom ćaskanju na kavi.

Stoga hvala HUM-u na odličnoj organizaciji, hvala svim sudionicima i moderatorima na izuzetnom događaju.

Dvije osnovne teme „Nove tehnologije u pravnoj profesiji“ i „Humanizacija prava“ otvorile su brojna pitanja i rasprave u uvodnim izlaganjima i na panelima koji su uslijedili.

U ovom vremenu brzih promjena i galopirajućeg tehnološkog napretka, u kojoj mjeri i na koji način se pravne institucije i pravna profesija u cijelosti, koja se u velikoj mjeri drži svojih tradicionalnih principa, može prilagoditi promjenama? Uz sva etička pitanja, kako pravna profesija može držati korak s vremenom, kako može iskoristiti umjetnu inteligenciju kao pomoć u svakodnevnim obavezama i u potpunosti se okrenuti svojim korisnicima?

 

 

 

Bez obzira iz koje profesije dolazimo da li se trebamo bojati novih tehnologija, kako će nas zamijeniti i ostaviti bez posla ili možemo prihvatiti digitalnu transformaciju kao  mogućnost da se usmjerimo na naše korisnike?

Nedvojbeno je da je na svim pa tako i na ovom tržištu konkurencija velika i da se iskustvo korisnika pravnih usluga treba popraviti. Od dostupnosti pružatelja pravnih usluga i njihovih kompetencija pa sve do poštovanja i personalnog pristupa korisnicima.

Dati korisnicima mogućnost da govore i da ih se sluša, pružiti im mogućnost da učestvuju u rješavanju svojih problema, konflikt zamijeniti suradnjom, bilo da se radi o poslovnim subjektima ili građanima, ne umanjuje legitimitet pravosudnog sustava.

Pravna profesija nema samo privilegiju već i obvezu i odgovornost popravljanja društva u cijelosti.

Stoga ne čudi da su mnogi prepoznali priliku kako, oslanjajući se na nove tehnologije, ostavljaju sebi dovoljno prostora i vremena za razvijanje novih vještina pristupa strankama i njihovim potrebama.

Posebno veseli i daje nadu, kako pravnicima tako i korisnicima njihovih usluga, a što je ova konferencija i pokazala, da imamo obrazovane mlade ljude, koji su dovoljno hrabri i sposobni da oslanjajući se na mudrost i iskustvo starijih kolega grade budućnost koja se dešava već sada. Njima nije potrebno naše dopuštenje da sva svoja znanja i vještine argumentirano usmjere na modernizaciju svoje profesije u svakom smislu.

Oni su se već ukrcali na vlak, a nama preostaje samo da im se pridružimo ili da i dalje ostanemo čekati vlak koji je već odavno prošao.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *